Εκδήλωση για την Eξωσωματική Γονιμοποίηση και τον Ιατρικό Τουρισμό από το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Λονδίνο

IMG_7409

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εσπερίδα με θέμα «Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα» που οργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 18/5/2015 στο Λονδίνο.

Στόχος ήταν η ανάδειξη και προβολή στρατηγικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας στους τομείς της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και του Τουρισμού στη Μ. Βρετανία με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στη χώρα μας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου», κ. Νικόλαος Παπαριστείδης, Ο Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ», κ. Κωνσταντίνος Πάντος, ο διεθνούς φήμης θεμελιωτής της εμβρυικής ιατρικής,
κ. Κύπρος Νικολαΐδης, και η κα Γεωργία Κόκκαλη, εμβρυολόγος της κλινικής «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, κ. Χάρης Οικονομόπουλος, ο Έλληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας και η Διευθύντρια του Ε.Ο.Τ. για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, κα Χριστίνα Καλογερά. Επίσης, μήνυμα στην εκδήλωση έστειλε ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και των Ελλήνων ιατρών και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα είναι δίπλα τους με όλες του τις δυνάμεις. Τέλος, τις προσωπικές τους εμπειρίες για την εξωσωματική στην Ελλάδα, αφηγήθηκαν η διάσημη Ελληνοαυστραλή ηθοποιός και συγγραφέας, κ. Μαίρη Κούστα και η Ελληνοαμερικανίδα κ. Τζοάννα Μάθιους.

 

Αναλυτικότερα στην εκδήλωση ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και στον Ιατρικό Τουρισμό τα οποία, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαριστείδης σημείωσε ότι η συνολική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα σε ενδιαφερόμενα ζευγάρια τόσο από τη χώρα όσο και από το εξωτερικό είναι αποδεδειγμένα υψηλή. Ανέφερε πως σε ελληνικές μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης καταφεύγουν μεταξύ άλλων ζευγάρια από αραβικές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δηλαδή χώρες που φημίζονται για τις επιστημονικές προόδους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Απαρίθμησε επίσης ως ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Ελλάδα, έναντι άλλων χωρών στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τον μικρό χρόνο αναμονής, το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος και το πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τη δυνατότητα συνδυασμού της ιατρικής φροντίδας με τις πολλές επιλογές ψυχαγωγίας που παρέχει η χώρα μας.

 

Σε μία ενδελεχή παρουσίαση των δεδομένων αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα προέβη ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην ιδιωτική ιατρική κλινική «Γένεσις Αθηνών» κ. Κων/νος Πάντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών και Ευρωπαίων έχουν αναζητήσει ή δηλώνουν πρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις για να τους προσελκύσει στις κλινικές της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, στάθηκε ιδιαίτερα στο αποδεδειγμένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο και την εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών, στο λογικό οικονομικό κόστος και στο προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο. Ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα επιτρέπεται η τεχνητή γονιμοποίηση ανύπαντρων γυναικών, η παρένθετη μητρότητα και το όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία είναι υψηλότερο από άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τη «Γένεσις Αθηνών», ο κ. Πάντος σημείωσε ότι έχει δεχθεί ζευγάρια από 34 χώρες από όλες τις ηπείρους. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επέκταση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ευρωπαϊκής πιστοποίησης περισσότερων κλινικών, τη διαμόρφωση ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων που θα προσαρμόζονται στην ανάγκη των επισκεπτών και τη μεγαλύτερη προβολή των υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα.

 

Στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρθηκε η εμβρυολόγος της κλινικής «Γένεσις Αθηνών» κα Γεωργία Κόκκαλη, ενώ τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στους Έλληνες γιατρούς έδωσε ο  κ. Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής και διευθυντής του παγκοσμίου φήμης Εμβρυολογικού Ιατρικού Κέντρου (Fetal Medicine Centre) του Λονδίνου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κύπριος «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, η Ελλάδα παράσχει τόσο υψηλού επιπέδου φροντίδα στις εγκύους, όσο πολύ ανεπτυγμένες χώρες στο χώρο της Υγείας, σαν το Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμα περισσότερο. Σημείωσε ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν συμβάλει στην προώθηση της επιστήμης στη Βρετανία, ενώ πολλοί επίσης, παρά τις δυσκολίες, έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Τις συγκινητικές ευτυχείς προσωπικές τους εμπειρίες από ελληνικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης περιέγραψαν η Ελληνοαυστραλή ηθοποιός και συγγραφέας Μαίρη Κούστα και η Ελληνοαμερικανίδα Τζοάνα Μάθιους,
οι οποίες μετά από πολλά χρόνια και πολλές αποτυχημένες απόπειρες σύλληψης με τεχνητή γονιμοποίηση στις χώρες τους είδαν τις προσδοκίες τους να εκπληρώνονται σχεδόν άμεσα στην Αθήνα.